torstai 15. elokuuta 2013

hyvä vai huono koiraomistaja?

Olen nyt muutamista blogeista lukenut eri rotuisten koirien omistajien mietteitä omasta koiran kouluttamisesta ja olemista koiranomistajana ( olipa hassusti kirjoitettu)

Nyt kun aloin miettimään ajassa taakse päin ja tuli sellainen olo, että olenko ollut koiralleni joskus epäreilu.. Kun lenkit on jäänyt lyhyiksi, reenaaminen jäänyt kokonaan väliin - ihan omaa laiskuuttani takia.  Myös ajattelin milloin näin koirani onnellisena ja onko hän tälläkin hetkellä onnellinen? Olenko minä hyvä koiran omistaja, jos koirani elää onnellista ja hyvää koiran elämää? Tässä kun samalla mietin hyvän koiran omistajan kriteerejä ja yritän mahduttaa itseni johonkin niistä. Ensimmäisenä tuli nyt mieleen vastuuntunto ja määrätietoinen. Koska ei koiraa oteta pelkästään halun takia taikka se "näyttää söpöltä" - kuitenkin me koiranomistajat olemme rakkaasta lemmikistämme monta vuotta vastuussa. Koirat ja kuten muutkin lemmikkieläimet vaativat sitoutumista ja vastuuta.

Kun rotua yritin itselleni valita - pakko tunnustaa ei ensimmäisenä ollut mielessäni ollut lapinkoira (voi kuulostaa ilkeeltä tai raa'altakin) Mutta en kuitenkaan ikinä vaihtaisi koiraani toiseen en ikinä! Haluan tarjota koiralleni rakkaan ja turvallisen kodin.

Pennusta asti pitää koiralle näyttää missä raja kulkee ja kuka määrää - joskus sorrun myös lässyttämään. Mutta haluan olla koiralleni laumanjohtaja, enkä  vain "äitihahmo". Vaikka tahdon olla itse ns. määrätietoinen koiran omistaja ja tiedän miten hommat menee - olen tehnyt virheitä, joskus suuria ja joskus pieniä. Ja niistä opitaan sitten kantapäänkautta. Tekeekö se hyvän koiranomistajan, että oppii asioista jälkikäteen vai onko se huono, että virheet opitaan vasta jälkikäteen? Voin vannoa, että jokainen koiran omistaja hyvä niinkuin huonokin on tehnyt virheitä, joista on joutunut kärsimään. ( vai onko niitä jotka eivät ole koskaan tehneet virheitä?)


Tekeekö hyvän koiran omistajan jos harastaa kaikkia mahdollisia koiralajeja ja käy jokaisella "koiratunnilla" Omasta mielestäni ei, koska liikuntaa ja muita aktiviteetta voidaan myös tarjota koiralle ihan koti oloissakin. Ja tietenkin rodun mukainen liikunta vaikuttaa. Onko koira työ-, valjakko- vai paimennuskoira. Itse harrastamme agilityä ja muutakin hyötyliikunta, jos emme ole käyneet treenailemassa mm. pyöräillyä ja metsässä käyntiä.  Jotkut koiraharrastajat pitävät itseään kunnollisena ja hyvinä koiran omistajina treenitaustojen vuoksi. Mutta minun mielestä ihan jokainen ihminen voi olla hyvä koiran omistaja, kuhan tarjoaa koiralle kaiken oleellisen.

Huonon koiran omistajan jokainen meistä osaa itse tiivistää lyhyesti pieneen laatikkoon. Tässä kun kirjoittelen aloin pohtimaan vielä tarkemmin olenko minä hyvä koiran omistaja - no voin suoraan kättelyssä sanoa etten ole täysin hyvä - ei meistä jokainen ole loistava. Mutta tarjoan koiralleni kaiken tarvittavan - ruokaa, liikuntaa, lepoa, leikkejä, erilaisia aktiiviteetteja ja välillä jopa ihan erilaisia lenkkikokemuksia. En valinnut koiraani sen takia, koska se näytti ihanalta ja söpöltä. Valitisin koirani pitkän harkinnan jälkeen ja rotuun tutustuminen vei aikansa. Yritän koko ajan kehittää itseäni lisää koiranomistajana ja kouluttajana. Yritän oppia virheistäni ja haluan oppia lisää! Eli parantamisen varaa vielä on.Ei kommentteja :

Lähetä kommentti